Υγειονομικό Πρωτόκολλο 5ου Μαραθωνίου Κρήτης 2021

Η Διοργάνωση και οι αγώνες της

Ο Μαραθώνιος Κρήτης, αφιερωμένος στη Μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, είναι μία σημαντική διοργάνωση για την ελληνική αθλητική πραγματικότητα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση λαϊκών αγώνων δρόμου στην Κρήτη και μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα. Οργανώνεται από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Χανίων (Σ.Δ.Υ.Χ.), και υποστηρίζεται οργανωτικά από την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και άλλους κοινωνικούς φορείς. Αποτελεί τον μοναδικό στην Ελλάδα Πράσινο Μαραθώνιο μετά από σχετική έγκριση της Διεθνούς Οργάνωσης Μαραθωνίων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων AIMS και εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα αθλητικών διοργανώσεων (καλεντάρι) του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Κατά τα προηγούμενα έτη διεξαγωγής του ο Μαραθώνιος Κρήτης διαμόρφωσε την ταυτότητα μιας διοργάνωσης υπερτοπικού χαρακτήρα με έντονα χαρακτηριστικά της κοινωνικής, συμμετοχικής, αθλητικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, και ήδη αποτελεί σημαντικό πόλο συμμετοχής δρομέων και φιλάθλων από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του παραπάνω αθλητικού γεγονότος, το οποίο θα λάβει χώρα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, θα διεξαχθούν ο Αγώνας του Μαραθώνιου Δρόμου (42.195μ.) καθώς και οι Αγώνες Δρόμου 10.000μ.(αφιερωμένος στον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη), 5.000μ. (αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821) και 2.500μ. (αφιερωμένος στα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης – 1941), παράλληλα με άλλες αθλητικές και πολιτιστικέςεκδηλώσεις που θα προηγηθούν.

Συγκεκριμένα, στον Μαραθώνιο Δρόμο έχουν δηλώσει συμμετοχή 286 δρομείς, στον Αγώνα Δρόμου 10 χλμ. 572 δρομείς, στον Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. 278 δρομείς και στον Αγώνα Δρόμου 2,5 χλμ. 564 δρομείς. Οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί/κλείσει από τις 28 Μαΐου 2021 και δε θα υπάρξουν άλλες. Επομένως, μετά από την έκδοση των σχετικών Πρωτοκόλλων για αγώνες εκτός σταδίου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που προβλέπουν τη συμμετοχή έως 300 δρομέων ανά αγώνα,  οι αγώνες του Μαραθωνίου Κρήτης διαμορφώνονται ως εξής:

  • Μαραθώνιος Δρόμος
  • Α΄ Αγώνας Δρόμου 10 χλμ.
  • Β΄ Αγώνας Δρόμου 10 χλμ.
  • Αγώνας Δρόμου 5 χλμ.
  • Α΄ Αγώνας Δρόμου 2,5 χλμ.
  • Β΄ Αγώνας Δρόμου 10 χλμ.

Χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας για δρομείς και συντελεστές των αγώνων (εθελοντές, κριτές, οργανωτές, εργάτες κ.ά.) είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται οι αθλητές μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης. Συγκεκριμένα οι δρομείς θα φορούν μάσκα μέχρι και την εκκίνηση του αγωνίσματός τους και θα την απορρίπτουν σε μεγάλους κάδους που θα έχουν τοποθετηθεί λίγα μέτρα μετά τη γραμμή εκκίνησης. Μετά τον τερματισμό τους υποχρεούνται επίσης στη χρήση μάσκας. Η διοργάνωση θα χορηγήσει μάσκες σε κάθε συμμετέχοντα.

Χρήση γαντιών μιας χρήσης

Γάντια μιας χρήσης θα φορούν οι εθελοντές που θα μεταφέρουν τον ιματισμό των δρομέων  καθώς και όταν υπάρξει ανάγκη παροχή ιατρικής βοήθειας. Σε όλους τους χώρους της εκκίνησης και του τερματισμού θα υπάρχουν  πενήντα (50) μπουκάλια με απολυμαντικό  υγρό, με ευθύνη της διοργάνωσης.

Οδηγίες προληπτικού ελέγχου (testing)

Έλεγχος συμμετεχόντων αθλούμενων:

Για τους δρομείς απαιτείται να έχουν υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο  (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα της 13-6-2021 ή σε άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα.

Οι δρομείς του Μαραθώνιου Δρόμου που θα μετακινηθούν με τα λεωφορεία της διοργάνωσης από τα Χανιά προς το Κολυμπάρι πριν την επιβίβασή τους θα επιδεικνύουν το αποτέλεσμα του τεστ. Οι δρομείς των άλλων αγώνων θα επιδεικνύουν το αποτέλεσμα του τεστ κατά την είσοδό τους στον χώρο του Ε.Α.Κ. Χανίων πριν την εκκίνηση των αγώνων.

Τεστ αντιγόνου από κλιμάκια του ΕΟΔΥ: Στις περιπτώσεις που τα τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης (rapid test) διενεργούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για την λήψη Βεβαίωσης αποτελέσματος, ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα www.gov.gr και στο πεδίο «Υγεία και πρόνοια». Κατόπιν στο πεδίο «Κορωνοϊος COVID-19 και «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19».

Για τις περιπτώσεις ανήλικων αθλητών που διενεργούν τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης (rapid test) σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ, θα προβλεφθεί διαδικασία μέσω ΚΕΠ για τη λήψη Βεβαίωσης αποτελέσματος και θα ανακοινωθούν νεότερα επί του θέματος τις προσεχείς μέρες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Έλεγχος του προσωπικού της διοργάνωσης :

Οι υπόλοιποι συντελεστές (εθελοντές, κριτές, οργανωτές, εργάτες κ.ά.) των αγώνων θα υποβληθούν σε Self test την ημέρα του αγώνα και θα επιδεικνύουν το αποτέλεσμά του στο σημείο συγκέντρωσής τους στο Ε.Α.Κ. Χανίων, πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Οδηγίες αποστασιοποίησης και τήρησης αποστάσεων

Οι δρομείς που έχχουν εγγραφεί κατά αγώνα ακολουθούν είναι:

–  Μαραθώνιος Δρόμος 286 δρομείς

–  Αγώνας Δρόμου 10 χλμ. 572 δρομείς

–  Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. 278 δρομείς

–  Αγώνας Δρόμου 2,5 χλμ. 564 δρομείς.

–  Εθελοντές, Κριτές, εργάτες κ.ά.: περίπου 330 πρόσωπα κατανεμημένα στο μήκος των διαδρομών.

Με βάση τις οδηγίες της Γ.Γ.Α. θα διεξαχθούν δύο Αγώνες Δρόμου 10χλμ. και 2 Αγώνες Δρόμου 2,5 χλμ., με έως 300 δρομείς σε κάθε Αγώνα, ώστε να συμμετάσχουν όλοι/ες οι εγγεγραμμένοι/ες (υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί/κλείσει την 28 Μαϊου 2021, πριν από τη δημοσίευση των πρωτοκόλλων της Γ.Γ.Α.).

 Σε κάθε αγώνα θα γίνετι εκκίνηση των δρομέων ανά μπλοκ. Κάθε μπλοκ θα περιλαμβάνει έως 50 δρομείς. Θα δίδονται τμηματικές εκκινήσεις των block με χρονική απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 10 λεπτά.  Σε κάθε block θα τηρούνται  μεταξύ των δρομέων αποστάσεις 2μ. προς κάθε κατεύθυνση.

Η χρονική απόσταση μεταξύ της εκκίνησης του τελευταίου μπλοκ του κάθε αγώνα και της πρώτης εκκίνησης του επόμενου αγώνα θα πρέπει να είναι 30 λεπτά.

Με βάση τα παραπάνω, το πρόγραμμα των αγώνων Μαραθωνίου Κρήτης 2021 καθορίζεται ως εξής:

• Ώρα 07:00-07:40: Εκκίνηση Μαραθώνιου Δρόμου

• Ώρα 07:00-07:40: Εκκίνηση Α΄ Αγώνα Δρόμου 10 χλμ.

• Ώρα 08:10-08:50: Εκκίνηση Β΄ Αγώνα Δρόμου 10 χλμ.

• Ώρα 09:20-10:00: Εκκίνηση Α΄ Αγώνα Δρόμου 2,5 χλμ.

• Ώρα 10:30-11:10: Εκκίνηση Β΄ Αγώνα Δρόμου 2,5 χλμ.

Ώρα 11:40-12:20: Εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5 χλμ.

Διευκρινίζεται ότι ο Μαραθώνιος Δρόμος έχει την εκκίνησή του στο Κολυμπάρι, σε απόσταση 24 χλμ. από τα Χανιά, ενώ οι άλλοι αγώνες έχουν την εκκίνησή τους έξω από το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (Ε.Α.Κ.) Χανίων.

Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό των αγώνων θα τηρούνται με ενεργοποίηση των εθελοντών της Διοργάνωσης μέτρα αποφυγής συνωστισμού και  συνεχούς ροής των συμμετεχόντων με υπόδειξη των χώρων και της κίνησής τους προς αυτούς.

Έντονες και επαναλαμβανόμενες συστάσεις για αποφυγή εναγκαλισμών και χειραψιών θα γίνονται από τους εκφωνητές της Διοργάνωσης.

Τελετές απονομών

Δε θα γίνουν τελετές απονομών. Οι δρομείς με τον τερματισμό τους θα κατευθύνονται σε ξεχωριστά ανάλογα με το αγώνισμά τους τραπέζια για να παραλαμβάνουν το αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής τους, ώστε να αποφεύγεται επαφή και συνωστισμός.

Παρόμοια, θα ανακοινώνεται η βράβευση των νικητών των αγώνων και θα κατευθύνονται με τη σειρά κατάταξής του στο ανάλογο τραπέζι από όπου μόνοι τους θα παραλαμβάνουν το μετάλλιο/κύπελλο/πλακέτα χωρίς επαφή και συνωστισμό.

Θεατές

Απαγορεύεται η παρουσία θεατών σε όλους τους αγώνες. Δε θα επιτραπεί η είσοδος θεατών στο Ε.Α.Κ. Χανίων.

Οδηγίες απολύμανσης κοινών οργάνων/εξοπλισμού

Δεν προβλέπεται η χρήση κοινών οργάνων στους αγώνες του Μαραθωνίου Κρήτης Όσον αφορά τη την απολύμανση μη υγειονομικών χώρων θα τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον καθαρισμό/απολύμανση μη υγειονομικών χώρων : https://eody.gov.gr/odigies-gia-ton-perivallontiko-katharismo-mi-ygeionomikon-monadon-poy-echoyn-ektethei-ston-io-sars-cov-2/

Σημειώνεται ότι η παροχή εμφιαλωμένου νερού, και άλλων προϊόντων στους δρομείς στους σταθμού των διαδρομών και στους χώρους εκκίνησης και τερματισμού θα γίνεται ανέπαφα: οι εθελοντές φορώντας γάντια θα εφοδιάζουν τα τραπέζια με προϊόντα, τα οποία θα παίρνουν μόνοι τους οι δρομείς. 

Διαχείριση κρούσματος σε αθλούμενους, τεχνικό επιτελείο ή προσωπικό συλλόγου/ομοσπονδίας/εγκατάστασης: Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό

Για την περίπτωση ύποπτου κρούσματος κατά τη διάρκεια των αγώνων θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό:

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/11/COVID19-lixi-karantinas-apomonosis.pdf

Σημειώνουμε ότι από τη  Διοργάνωση έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος στο Ε.Α.Κ. Χανίων για την απομόνωση και περαιτέρω διαχείριση τυχόν ύποπτου κρούσματος.

Μετακινήσεις  

Η μετακίνηση των δρομέων του Μαραθώνιου δρόμου από τα Χανιά στο Κολυμπάρι με λεωφορεία της διοργάνωσης θα γίνει σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τις μεταφορές.

Sponsors

Με την υποστήριξη

Μεγάλος Χορηγός

Επίσημοι Χορηγοί Ακτοπλοΐκών Μετακινήσεων

Επίσημοι Χορηγοί Αεροπορικών Μετακινήσεων

Επίσημοι Χορηγοί Εσωτερικών Μετακινήσεων

Επίσημη Τράπεζα

Επίσημος Ασφαλιστικός Φορέας

Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας

Επίσημοι Χορηγοί

Θεσμικοί Υποστηρικτές

Επίσημοι Προμηθευτές

Χορηγοί Επικοινωνίας

Υποστηρικτές